ΥΓΡΑΕΡΙΟ - Liquefied Petroleum Gas - LPG

Yγραέριο είναι γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγραφούν τα υγροποιημένα αέρια καύσιμα, τα οποία αποτελούνται κυρίως από υδρογονάνθρακες με τρία ή τέσσερα άτομα άνθρακα (C3 και C4). Αυτοί οι υδρογονάνθρακες υπάρχουν ως αέρια (αέρια φάση) σε συνήθεις θερμοκρασίες και πιέσεις περιβάλλοντος, αλλά μπορούν να υγροποιούνται (υγρή φάση) σε συνήθεις θερμοκρασίες υπό μέσες πιέσεις (3-4 bar). Το γεγονός αυτό του δίνει μεγάλα πλεονεκτήματα όσο αφορά στην μεταφορά και στην αποθήκευση του. Τα υγραέρια που χρησιμοποιούνται είναι:

― εμπορικό βουτάνιο, το οποίο πρακτικά ονομάζεται βουτάνιο. Περιέχει τουλάχοστον 85% κατά μάζα βουτάνιο και βουτένιο, με κύριο συστατικό το βουτάνιο.
― εμπορικό προπάνιο, το οποίο πρακτικά ονομάζεται προπάνιο. Περιέχει τουλάχιστον 85% κατά μάζα προπάνιο και προπένιο, με κύριο συστατικό το προπάνιο.
― μίγμα βουτανίου-προπανίου το οποίο πρακτικά ονομάζεται υγραέριο. Περιέχει προπάνιο και βουτάνιο σε διάφορες αναλογίες. Στην ελληνική αγορά το μίγμα περιέχει 80 έως 90% κατά μάζα βουτάνιο και το υπόλοιπο προπάνιο. Aκόμη περιέχονται σε πολύ μικρές ποσότητες ενώσεις του θείου, κυρίως μερκαπτάνες, τις οποίες προστίθενται για να δώσουν την χαρακτηριστική προειδοποιητική οσμή.

lpgtank

ΥΓΡΑΕΡΙΟΚΙΝΗΣΗ - AUTOGAS

gpt-green-car

Η κίνηση του αυτοκινήτου με υγραέριο (LPG-Liquefied Petroleum Gas), με μια ιστορία 60 τουλάχιστον ετών, είναι ίσως η παλαιότερη εναλλακτική μορφή κίνησης που ξεκίνησε για λόγους οικονομίας. Η χρήση του υγραερίου ως καύσιμο στην αυτοκίνηση φαίνεται να έχει πολλές προοπτικές και δυνατότητες εξέλιξης αφού τόσο στον οικονομικό τομέα όσο και περιβαλλοντικά υπερτερεί της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης.

Τοποθετείται ειδική δεξαμενή (30 – 100 λίτρα ) για το υγραέριο, και ο οδηγός έχει την ευχέρεια ακόμα και εν κινήσει να επιλέξει καύσιμο, αφού άλλο ένα πλεονέκτημα της υγραεριοκίνησης είναι ότι υπάρχει δυνατότητα στο όχημα να λειτουργεί και με βενζίνη και με υγραέριο , με το πάτημα ενός διακόπτη (διττό όχημα). Στη θέση του οδηγού υπάρχει ένδειξη που ενημερώνει τον οδηγό για την πληρότητα της δεξαμενής, και ο ανεφοδιασμός γίνεται εξίσου εύκολα με αντλία από το πρατήριο στην αντίστοιχη υποδοχή για την δεξαμενή υγραερίου που έχει τοποθετηθεί κατά την μετατροπή.

Επιπλέον η συντήρηση του αυτοκινήτου δεν αλλάζει καθόλου από την προβλεπόμενη του κατασκευαστή. Η συσκευή του υγραερίου ελέγχεται προληπτικά κάθε 10,000 km και η αλλαγή ή επισκευή κάποιου εξαρτήματος δε παρουσιάζεται συνήθως πριν από τα 80,000 km, με γενικά χαμηλή επιβάρυνση προς τον κάτοχο του αυτοκινήτου.

Στην Ελλάδα από τις 22-12-1999 με τον Νόμο 2773 Άρθρο 45 επιτρέπεται η υγραεριοκίνηση όλων των οχημάτων, ανεξαρτήτως χρήσης (Ι.Χ., ‘.Χ., ΤΑΞΙ κλπ.). Για να είναι νόμιμη όμως η εγκατάσταση υγραερίου στο αυτοκίνητο θα πρέπει, η συσκευή και όλα τα εξαρτήματα που θα χρησιμοποιηθούν να έχουν έγκριση τύπου από το Υπουργείο Μεταφορών και ο τεχνικός που θα τα τοποθετήσει να έχει άδεια Τεχνίτη Αεριών Καυσίμων.

ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΥΓΡΑΕΡΙΟΚΙΝΗΣΗΣ ΑΜΑΞΩΜΑΤΟΣ

1) Βαλβίδα Πλήρωσης Υγραερίου
2) Δεξαμενή Υγραερίου
3) Ηλεκτροβαλβίδα Ελέγχου Υγραερίου
4) Σωλήνας Υγραερίου
5) Διακόπτης Εναλλαγής Καυσίμου , Υγραέριο <–> Βενζίνη
6) Υποβιβαστής Πίεσης Υγραερίου (Πνεύμονας)
7) Ηλεκτρική Καλωδίωση
8) Συστοιχία Ψεκασμού Υγραερίου
9) Συστοιχία Ψεκασμού Βενζίνης
10) Ηλεκτρονική Μονάδα Υγραερίου (Εγκέφαλος)
11) Ηλεκτρονική Μονάδα Βενζίνης

LPG_Components_Layout

ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΥΓΡΑΕΡΙΟΚΙΝΗΣΗΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑ

LPG_Car_Engine-(1)

1) Βαλβίδα Ασφαλείας
2) Υποβιβαστής Πίεσης Υγραερίου(Πνεύμονας)
3) Φίλτρο
4) Σωλήνας Υγραερίου
5) Συστοιχία Ψεκασμού Υγραερίου(Μπεκ)
6) Σωλήνες Υγραερίου στη Πολλαπλή Εισαγωγή της Μηχανής
7) Σωλήνας Υγραερίου του Πνεύμονα
8) Βαλβίδες και οι Έδρες των Βαλβίδων της Μηχανής
9) Σωλήνες Νερού

© Copyright 2017 PapGas.gr by DreamCity